Hallo! Ik ben Temmo Nelisse en ben 13 jaar oud. Vandaag vertel ik over mijn hond en hoe ik als voorjager mijn B diploma haalde.

Hoe kreeg ik mijn hond:

Ik was 10 en wilde super graag een hond, maar mijn vader en moeder wilde het niet. Mijn opa en oom zijn jagers en hebben ook een hond zij probeerden ze nog over te halen, maar nee hoor het werd hem niet. Tot op een dag mijn moeder met het verhaal thuis kwam dat een vrouw een labrador had die Max heette, maar hij kon niet bij hen blijven, omdat haar zoon allergisch was. Dus mocht Max komen logeren voor 2 weken om te kijken of het dan beter ging met dat jongetje. En daar kwam Max van al 2 jaar. Hij was heel erg dik en bang. Het was wel fantastisch. We leerden hem naast de fiets lopen en hij ging los, deze twee dingen had hij nog nooit gedaan. Na 4 weken bleek dat ze een nieuw baasje zochten voor Max, dus ik was helemaal happy. Inmiddels waren we dol op Max zelfs mijn vader en moeder en mijn zusje. HIJ MOCHT BLIJVEN! Al een snel ging ik naar jachthondenschool ?De Hoofjes?. Ik oefen heel veel thuis met Max en met mijn opa mag ik mee op de eenden, ganzen, duiven en natuurlijk in de winter mee op drijfjacht. Samen met Femke Janssen heb ik heel hard gewerkt om Max goed te krijgen. Na 1,5? jaar haalden we een C diploma en toen wilde ik B.

Hoe haalden wij een B diploma:

Twee weken van te voren hebben we nog veel geoefend op ?over water? (mijn moeilijkste onderdeel ) samen met Opa (Koos Verlare). Steeds maar oefenen, oefenen en oefenen. Het ging steeds weer beter. Toen kwam de dag dat we naar Rilland gingen voor de KNJV proef. Ik was heel gespannen onderweg, maar vanaf dat ik de eend op heb gehaald en Max is gekeurd bij de dierenarts is alles weg en hebben Max en ik er zin in. Eerst ?uit water?. Een 7, prima om mee te beginnen. Zo ging ik alles af, Max deed het weer super en gaf alles keurig af en we haalden mooie cijfers. En toen de moeilijkste voor mij en Max het ?over water apport?. Ik kom aan bij de keurmeester en ik merk aan Max dat hij al wil. Ik zet Max in en hij sprint naar beneden, neemt een duik in het water en hij is aan de overkant dus ik geef het commando ?zoek apport?. Hij zoekt even, neus aan de grond, kreeg verwaaiing en BAM op de eend! Met het cijfer 9, was ik super blij. Alles ging perfect, maar ik maakte mij wel zorgen over de ?markeerproef, omdat opa is daar officeel geweer was, nu maar hopen dat Max er niet naartoe gaat… Ik was aan de beurt en hij liep mooi steady op de eend af hij was een meter verwijdert van de eend en toen ging hij een stukje naar rechts, keek naar opa en ging daarna gelukkig naar links op de eend. Weer was ik trots op mijn hondje. Na nog een paar proeven gehaald te hebben hadden we het B diploma binnen. Om 17 uur werd ik tijdens de uitreiking naar voren geroepen, iedereen ging klappen, dat was echt fantastisch. En daar kreeg ik echt mijn B diploma in handen! Opa, mama en mijn trainster Femke waren super trots! Wat een top dag!