Vandaag met Sparrow een mooie leerzame dag beleefd, Onze eerste MAP wedstrijd mogen meemaken. Normaal heb ik weinig tot geen last van zenuwen, maar vandaag toch wel. Mee gedaan met de gedachten, elk apport dat we binnen halen is er e?e?n.

Proef 1
De eerste proef, na lang wachten
2x verloren apport waarvan 1 met schot.
Sparrow, heeft goed zijn best gedaan, op het schot het bos / dekking in. Kwam vrij vlot met een kauwtje terug, weer ingezet. Ging op zicht de goede op, heel het deel nagezocht, ook ander deel. De helaas verloren en geschoten fazant niet binnen gebracht.

Proef 2
Er valt en schot , eend op het water. En een verloren konijn in de riet kraag.
Sparrow naast gezet, schoot valt, eend land op het water. Stuur Sparrow weg op apport, gaat vlot ter water. Echter is op dat moment de eend kwijt, ziet en paaltje uit het water voor de eend aan. Dat aangekomen is hij het kwijt. Gaat de riet kraag af, vind niets gaat het land op zoeken, daar ook niets. Terug in de kraag, komt er dan aan de waterkant uit en krijgt verwaaiing van de eend. Kiest voor de niet makkelijkste een kortste weg terug. Waardoor bij binnen komen de tijd om was voor konijn apport.

Proef 3
Samen oplopen met de keurmeester, 1x links 1x rechts. De helpers schieten en gooien duif op. Ze moeten kruislings markeren en ophalen. Wij eerst rechts lopen, moeten dus schuin links ophalen. Links mocht eerst beginnen met rechts. Sparrow dacht ik ga toch eerst bij de rechtse kijken, die was al weg. Heb hem even laten zoeken, dacht misschien komt het goed, toen maar laten zitten op afstand en linker commando gegeven, hij had de duif toen zo binnen. Toen wisselen van plaats een weer oplopen, er werd weer 2x duif geschoten en wij mochten nu van links naar rechts als eerst. Sparrow liep recht op de duif af, maar pakte hem niet rechtstreeks op. Even teken gegeven, pakte toen de duif op en kwam mooi voor. De eerste proef beide binnen, was minimaal zei de keurmeester. Maar ik dacht binnen is binnen.

Proef 4
Goed opletten wat de keurmeester zegt, er word een eend geschoten, echter weet men niet of deze dood is. Na dit schot klinkt er nog een schot, schiet er een konijn weg.
Eerst Sparrow om de eend gestuurd, kwam deze snel mooi binnen brengen. Toen om het konijn gestuurd, ging de goede richting uit, maar zocht toch even te ver en kwam weer bij het water uit. Opnieuw ingestuurd, toen ging Sparrow ver genoeg het bos in, en kwam hoj het konijn mooi binnen brengen. Deze proef mooi afgerond en volbracht.

Proef 5
Een walk-up met 2 markeer apporten.
Samen met de keurmeester een eindje oplopen. Na 20mtr valt het eerste schot, een fazant, paar seconden later iets verder weer een schot, daar wordt een kraai of kauw geschoten. Volgorde ophalen maakt niet uit. Sparrow eerst op de fazant ingezet, brengt deze vlot terug, toch weer eens ff plassen op de terugweg. Daarna een lang vooruit op de kraai / kauw, Sparrow liep mooie lange lijn vooruit, ging echter eerst aan de rechtse kant kijken, herstelde toen snel en dook de linker kant in, waar hij snel met de kauw terug kwam. Ook deze proef hebben we goed en mooi afgerond.

Proef 6
Eerst wordt er een konijn geschoten, daarna omdraaien en worden 2 kraaien geschoten vanuit een hut, 1x tussen de lokkers de andere voorbij de hut, de kraai tussen de lokkers wordt opgehaald door een andere hond. Dan komt er een sms van de jager, eerst het konijn ophalen is waarschijnlijk niet dood. Sparrow erom gestuurd, het was even zoeken voor hem, maar haalde het konijn toch binnen. Toen omgedraaid en Sparrow op lijn van de kraai gezet met aan de verkeerde kant van de kraai uitgekomen waardoor het ook even zoeken en afkammen was. Toch met een hand gebaar de juiste kant op kunnen krijgen en de kraai met weer geplas tussen door binnen gekregen.
We hebben toch mooi 10 van de 12 apporten binnen. Een mooi resultaat voor een 1ste map vind ik zelf. Er zijn mooie proeven uitgezet, heel variabel en leuk gedaan. Kortom we hebben een top dag gehad.

Dank je wel organisatie Z.J.C. voor de mooie uitgezette proeven.
Leon Oerlemans en Sparrow.